ghghjhj

2016. március 4., péntek

Sorbanállás és költségek nélkül beszerezhető a csokhoz az igazolás - A köztartozásmentességről szóló igazolás kérésének menete

2016.02.26.Jogi Fórum / MTI
Sorbanállás nélkül, költségmentesen be lehet szerezni a köztartozásmentességről szóló igazolást a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételéhez - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.
Az adóhatóság tájékoztatójában felidézi: az új lakások építéséhez, vásárlásához, valamint a használt lakások vásárlásához, bővítéséhez kérhető csokot - az egyéb feltételek fennállása mellett - akkor lehet igényelni, ha az igénylő köztartozásmentes adózónak minősül.


A köztartozásmentességet a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szerepléssel vagy 15 napnál nem régebbi nemleges adóigazolással lehet igazolni.

A köztartozásmentes adózói adatbázisban szerepléshez szükséges KOMA elnevezésű nyomtatványt sorbanállás nélkül, elektronikusan lehet benyújtani (az elektronikus ügyintézés személyes ügyfélkapu regisztrációt igényel). A kérelem benyújtása illetékmentes.
Amennyiben az adózó a hónap utolsó napján megfelel a feltételeknek, a következő hónap 10. napján bekerül az adatbázisba. Az adatbázis adatait bármikor, bárki azonosítás nélkül lekérdezheti. Előnye továbbá, hogy - ha az adózó a továbbiakban is megfelel a feltételeknek - akár éveken keresztül támaszkodhat rá, amikor igazolnia kell a tartozásmentességet.

A nemleges adóigazolást elektronikusan az IGAZOL nyomtatványon, illetve postai úton, személyesen, vagy a NAV ügyféltájékoztató és ügyintéző rendszerében lehet igényelni ugyancsak illetékmentesen. (Az elektronikus ügyintézésre kötelezett adózók kérelmüket kizárólag az ügyfélkapun keresztül, vagy a NAV ügyféltájékoztató és ügyintéző rendszerében nyújthatják be.) Az adóigazolás kiállításának határideje 6 nap. Az adóhatóság nem állapít meg érvényességi időt, azonban tudni kell, hogy a csok igénylése során nem használható fel, ha 15 napnál régebben állították ki.

A NAV azt kéri, az ügyfelek az ügyfélkapu regisztrációhoz és az igazolás igényléséhez vegyék igénybe az internetes időpont foglalási lehetőséget, aminek révén sorbanállás nélkül intézhetik ügyeiket (http://nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/ugyfelszolgalati_idopont_foglalasa).
Az elektronikus ügyintézéshez szükséges személyes ügyfélkapu regisztrációra a NAV egyes ügyfélszolgálatain, a fővárosi és megyei kormányhivatalokban, illetve azok járási (kerületi) hivatalaiban, a központi okmányirodában, továbbá a Magyar Posta Zrt. fiókjaiban van lehetőség. 

Nincsenek megjegyzések: