ghghjhj

2022. május 17., kedd

Spanyol ritmusok a nőiesség jegyében” c. bemutató és flamenco legyező- technika oktatás

 Spanyol ritmusok a nőiesség jegyében” c. bemutató és flamenco legyező- technika oktatás



Sok szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt 2022.05.29-én 16 órától a Wesselényi park kis színpadához  A “Spanyol ritmusok a nőiesség jegyében” c. bemutatóra és a flamenco legyezó- technika oktatására!

Mire számíthatnak azok, akik ellátogatnak ezen a napon Balatonalmádiba az aluljárónál található Wesselényi park kisszínpadához?

Egy rövid táncbemutató után, Bajnay Beáta vezetésével megismerkedhetnek a résztvevők a flamenco tánc egyik jellegzetes és látványos eszközével, a legyező használatával. A rávezető koordinációs- és ritmusgyakorlatok után következnek a legyező tánc-technikai alapjai. Majd egy rövid legyezős tánc elsajátítása és gyakorlása fog történni.

Ajánlott: hölgyeknek és kislányoknak. Előzetes tánctudás nem feltétel.


A program ingyenes. Az esemény a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete szervezésében, a Köszönjük Magyarország! támogatásával valósul meg.


 A legyezőnek kész történelme van, és ugyan most a spanyol táncműfaj, a flamenco-ban használt szerepére összpontosítunk elsősorban, az alábbiakban olvasható némi érdekesség az ún. legyezőnyelvről, avagy a titkos szerelmi jelbeszédről.

"A spanyolok ma is használják a legyezőt, s bár ma már csak arra szolgál, hogy némi enyhülést hozzon a füllesztő nyári délutánokon, a múltban fontos szerepet töltött be az emberi kapcsolatokban is, egészen pontosan a flörtölésben. A hölgyek és dámák, ha sürgős közlendőjük volt udvarlójuk vagy szeretőjük számára, ugyanakkor nem akarták, hogy gardedámjuk vagy más jelenlévő is értesüljön róla, legyezőjükkel kommunikáltak. Ha hisszük, ha nem, a legyező segítségével az árgus szemmel figyelő mamákat, a zord atyákat, a templom sötétjében leskelő irigy unokahúgokat és a pletykára éhes szomszéd vénasszonyokat kijátszva, változatos és árnyalt módon tudtak üzenni a legyező titkos szerelmi nyelvén.


Lássunk, néhány példát:


- Lassan becsukni a legyezőt - Igen!

- Gyorsan, ingerülten összecsapni a legyezőt - Nem!

- A legyező bordáin futtatni az ujjakat - Beszélni akarok veled.

- Átadni a legyezőt valakinek - Vége. Nem akarlak látni többet.

- Nyitott legyezővel eltakarni az arcot - Kövess!

- Csukott legyezővel megérinteni a homlokot - Folyton rád gondolok."


/részlet a Fiesta c. könyvből, szerkesztője: Gajdos Zsuzsanna, Kortárs Kiadó, 2007, 140. old./


Nincsenek megjegyzések: