ghghjhj

2018. május 15., kedd

Az atipikus foglalkoztatás - családbarát munkahelyi szemlélet

 Az atipikus foglalkoztatási módok jellemzője, hogy eltérnek a tipikusan határozatlan időre létrejött, jellemzően napi 8 órás jogviszonytól. Ilyen, a napi 8 órás, határozatlan idejű munkaszerződéstól eltérő munka az úgynevezett "atipikus foglalkoztatás".

Ilyen lehet:

- a részmunkaidős foglalkoztatás

- a munkavégzés behívás alapján

- több munkáltatóval létesülő munkaviszony

- rugalmas munkaidő beosztás

- osztott munkaidős alkalmazás

- határozott idejű munkaviszony

- távmunka, "home office"

- bedolgozói munkaviszony

- idénymunka

- egyszerűsített foglalkoztatás, illetve alkalmi munka

- munkaerő kölcsönzés


Az iskolaszövetkezeti munkaviszony, a cselekvőképtelen munkavállaló munkaviszonya, valamint a vezető állású munkavállalóval kötött munkaszerződések is ide sorolhatók.

Az atipikus foglalkoztatási módok jogi szabályozása is eltér a Munka Törvénykönyvében leírt "általános" szabályoktól. Az atipikus munkaviszonyokat elsősorban a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt) XV., a munkaerő-kölcsönzést pedig a XVI. fejezete szabályozza. Egyes atipikus jogviszonyokat máshol is említ a törvény.

Miért fontos az atipikus foglalkoztatási formák megismerése és elterjedése?

Az újabb generációk életviteli sajátosságai miatt igény van az atipikus foglalkoztatási formák terjedésére. A munkaadók részéről is egyre nagyobb igény jelentkezik a munkavállalók rugalmas foglalkoztatására, mivel ennek segítségével a vállalkozások a versenyképességüket is könnyebben megőrizhetik. Fontos előnye az atipikus foglalkoztatási módoknak, hogy elősegítik a családbarát szemlélet erősödését.

Családbarát munkahelyi szemlélet? IGEN! Létezik működő modell!

Életkörülményeink, különösen a család és az azzal járó kötelezettségek, gyakran nehezebbé teszik a tipikus munkavállalás és az otthoni feladatok egészséges összehangolását. Egyik helyen - általában otthon - nem tudunk megfelelni, nem tudjuk akkor hozni és vinni a gyerekeket, amikor kellene, hiszen a munkaidővel nem tudunk rugalmasan bánni, a gyerek, a férj/feleség pedig tud várni. Ez azonban folyamatos stresszt szül - szeretnénk jó szülők, jó férjek/feleségek lenni - ,de szinte lehetetlennek látszik ez a feladat. Ilyenkor kimerülünk, kifáradunk, türelmetlenebbek vagyunk - a munkatársakkal, beosztottakkal, vagy jellemzően a családtagjainkkal. Ennek javítására az atipikus foglalkoztatás kínál megoldást. Az atipikus - rugalmas - munkavégzés mellett nagyobb munkahatékonyság érhető el; a munkavállalók számára pedig nagy előny, hogy a munka és magánélet összehangolását sokkal jobban, a családjuk számára is kedvezőbben tudják megoldani.
Az atipikus foglalkoztatás, a rugalmas időbeosztás családbarát, így kevesebb stressz ér minket otthon és kiegyensúlyozattabban, hatékonyabban tudunk dolgozni. A családok számára a szülők munkában maradásához a munkahelyi családbarát intézkedések nagymértékben hozzájárulnak, hisz mérséklik a dolgozói munka-család konfliktusokat és ezen keresztül növelik a munkatársak elégedettségét, érzelmi elkötelezettségét a munkahelyhez, erősítik az adott munkahelyen maradás szándékát. A nők munkaerőpiaci helyzetének kezelésében fontos eszköz a részmunkaidős állás, a távmunka és egyéb atipikus munkalehetőségek biztosítása. Az atipikus foglalkoztatás különösen előnyös a kisgyermekes szülők számára, hiszen a gyermekvállalás ellen az egyik leggyakrabban felhozott érv az édesanyák munkaerőpiacról való kiesésétől és az ezzel járóanyagi veszteségtől való félelem. A hazai jogszabályi környezet rendelkezik a szükséges keretekkel, lehetővé teszi az atipikus foglalkoztatási formákban történő alkalmazást.

A Balatonalmádi Család és Karrier Pont tevékenységének egyik fontos célja, hogy széles körben megismertesseaz atipikus foglalkoztatási módokat, melyek elősegítik a családbarát szemlélet erősödését a munkaerőpiaci szereplők körében és segítik a család és munka összeegyeztethetőségét.

Nincsenek megjegyzések: