ghghjhj

2020. május 28., csütörtök

Nők a vidékfejlesztésben, térségfejlesztésben, gazdaságfejlesztésben

Az általános nézet szerint  a mezőgazdasági ágazat még mindig egy férfiak uralta szektor, pedig a valóságban már a klasszikus agráriumi feladatok jelentősen átalakultak.  

Elmondható, hogy évről évre egyre több hölgy helyezkedik el ezen a területen. A gépesített munkafolyamatok csökkentik a nehéz fizikai munkák arányát,  hangsúlyosabb szerepet kapnak a fejlesztési feladatkörök,   a férfiak mellett már a nők is kedvet kaptak a mezőgazdasághoz.

Az ezirányú felmérések alapján azonban az látszik, hogy az agrárium területén az esélyek és lehetőségek még korántsem kiegyenlítettek, ami  a mezőgazdaságban dolgozó nők  30%-kal alacsonyabb fizetésében is megnyilvánul. (ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági szervezete)                                         

A Corteva Agriscience 2018-as felmérése nők mezőgazdaságában betöltött szerepét vizsgálta az amerikai, ázsiai és európai mezőgazdaságban. A vizsgálat az egészen kis létszámú gazdaságoktól a több száz főt foglalkoztató vállalkozásokig terjedt, ahol a megkérdezettek között  szerepeltek tulajdonosok, vezetők, alkalmazottak és fizikai dolgozók is. Érdekes eredmény, hogy a mezőgazdaságban tevékenykedő nők  többsége növénytermesztéssel foglalkozik, vagy egyéb kapcsolódó mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, a húsiparban több férfi dolgozik. Ez és jól tükrözi az ősi mintát, általában a férfiak feladata a fehérjében gazdag hús előteremtése, amíg a nők gyűjtögetnek és termesztenek.

Az eredmények szerint  a nők az agráriumban végzett teljes értékű, sikeres munkavégzésének számos akadálya van.  A megkérdezett több mint 4000 nő mindössze fele érzi úgy, hogy ugyanolyan sikeres szakterületén, mint egy férfi, 42%-uk szerint közel hasonló lehetőségekkel is rendelkeznek, de mindössze 38%-uk rendelkezik a gazdaságot érintő pénzügyi döntésbe van beleszólási joggal. A kutatásban résztvevő nők 40% számolt be alacsonyabb fizetésről egy azonos pozícióban dolgozói férfiakhoz képest,  több női vezető  is úgy érzi, hogy sokkal kevesebb anyagi forráshoz jutnak hozzá. 

Elmondható, hogy 10 év távlatában a nők  diszkriminációja általában csökkent.  A további javuláshoz több képzésre van szükség, valamint a közvéleményt is jobban kell tájékoztatni a nők által elért sikerekről.

Hazai viszonylatban a mezőgazdaságban a vezető pozíciók csupán negyede köthető a hölgyekhez, az utánpótlás pedig nem biztosított, mivel a legfiatalabb gazdálkodók körében még a 20%-ot sem éri el az női vezetők  aránya.

Hazánkban még mindig előtérben van  a nők családban betöltött hagyományos szerepe, az anyaság, és mivel egy önálló gazdaság vezetése teljes embert kíván, így a nők foglalkoztatása mezőgazdaságban -terhesség, szülés, kisgyermek nevelése-  gondot okoz a gazdaság ellátásában.

Örömteli eredmény viszont, hogy az Eurostat 2020. március 8-án, a nemzetközi nőnapon közzétett legfrissebb felmérése szerint  a magyar női és férfi munkavállalók bére közötti különbség még így is az EU átlaga alatt van.

A legfejlettebb gazdasággal rendelkező európai államokban viszont nagy az agráriumi bérek közötti szakadék nők és férfiak között, így Németországban, Franciaországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban is. 

(adatok a  hello vidék 2020.04.09. online cikke alapján)

A  hazánkban a mezőgazdaságban dolgozó nők általunk ismert beszámolói alapján elmonható, hogy több női vezető is sikeres a hazai gazdaságok vezetésében.  Tudjuk, hogy még bőven van tennivaló a férfi-női egyenjogúságot illetően, és is a nemek közötti szakadék  a bérek és elismertség területén az idő előrehaladtával szűkülni fog.

(Adatok : hellovidek.hu/gazdasag/2020/04/09/online)

 

Nincsenek megjegyzések: