ghghjhj

2019. december 18., szerda

Atipikus foglalkoztatási módok - a munkáltatói oldal

 A Család és Karrier PONT a célkitűzése  a  családbarát szemlélet általános érvényű elfogadtatása Magyarországon mind a foglalkoztatás, mind a magánélet tekintetében.

Előbbi érvényesítését elsősorban az atipikus foglalkoztatáson és családbarát munkahelyeken keresztül, utóbbit a családi élettel kapcsolatos komplex feladatok megkönnyítését és a családon belül az egyes generációk együttműködését célzó akciókkal, valamint a családbarát módon működő munkahelyek és szolgáltatók számának növelésével érjük el.

Az EFOP 1.2.9-17-2017-00118 projekt keretén belúl elkeztük a Munkáltatók érzékenyítését is. 

A munkáltatók megkeresését érdemes több, különböző csatornán elkezdeni, hogy rövid időn belül személyes tárgyalásokat lehessen szervezni.

A munkáltatókat az alábbi csatornákon szólítjuk meg:: hirdetések, szórólapok, plakátok kihelyezése, szóróanyagok eljuttatása a munkáltatókhoz, részvétel munkáltatói fórumokon, rendezvényeken, telefonos és e-mailen keresztül történő kapcsolatfelvétel.

Leghatékonyabb mód a személyes érzékenyítés.


Munkáltatók érzékenyítésének célja  a szemléletváltás az atipikus munkaformák alkalmazásában, családbarát értékrend széles társadalmi körben történő megerősítése.


Célunk, a  jelenleg működő munkaadói gyakorlatok feltérképezése, majd annak elérése, hogy  a munkáltatók  minél komplexebb, és családbarát szempontból minél innovatívabb szemléletet szerezzenek, és ezáltal a korábbi gyakorlataikat új megközelítésekre cseréljék.


Célunk a munka-magánélet egyensúly elősegítése olyan formalizált munkáltatói lépésekkel, melyek révén lehetővé válik a rugalmas foglalkoztatási formák minél szélesebb körben való elterjedése. Ehhez eszközül szolgálnak az atipikus formában végezhető tevékenységek munkakör meghatározásához adott támpontok: egyrészt, hogyan lehet kialakítani olyan munkakört, amely kezeli az atipikus munkavégzés iránti igényeket, másrészt, hogyan lehet rendszerben megvalósítani az atipikus munkavégzést.

Fontos,  hogy az egyes foglalkoztatók – az ágazati sajátosságaikat és eddigi munkaszervezési, irányítási gyakorlatukat figyelembe véve – atipikus foglalkoztatási modelleket tudjanak bevezetni, ehhez módszertani leírást, segítséget kapjanak, a folyamat eredményeként olyan munkaköri leírások – amennyiben szükséges, munkaszerződés-módosítások – szülessenek, amelyek atipikus foglalkoztatást tesznek lehetővé és az adott munkahelyen belül ennek szabályozott, a munkavállalókkal egyeztetett formái jönnek létre. 


A modern munkaszervezéshez, így az atipikus foglalkoztatáshoz is új vezetői készségek megszerzésére van szükség. Ilyenek az irányítói, támogató szerepek, a feladatkiosztási és számonkérési képesség, a döntések horizontális meghozatalának szervezési készsége, a delegálási képesség, a munkavállalói felelősségvállalás és partnerség erő


A munkavállaló részéről az önállóan vállalt atipikus foglalkoztatáshoz a hagyományos foglalkoztatástól eltérő személyiségjegyekre is szükség van. Ilyen személyiségjegy a felelősségvállalás és az önálló döntési képesség. A munkavállalók ilyen tulajdonságai nélkül az atipikus foglalkoztatási formák  nem működhetnek megfelelően.


A hagyományos munkaszervezés vezetői modelljében a vezetői szerep tartalmát a beosztottak száma, a fizikai jelenlétük irányítása adja, a munkaszervezés a vertikális munkamegosztásra épül. 

A modern munkaszervezés vezetői modelljében ezzel szemben a horizontális munkamegosztás fontossága nő a vertikális munkamegosztás fontosságához képest. 

A vezetői munkában a beosztottak közvetlen irányításához képest előtérbe kerül a tanácsadás, a coaching, a munkaszervezés kapcsán pedig egyre nő az eszközök beszerzésével és koordinálásával kapcsolatos feladatok szerepe mellett a projektmenedzsmenttel kapcsolatos készségek.


Az atipikus formában szervezhető munkalehetőségek feltárása és elterjesztése, a család és munka összeegyeztetését segítő modellek kidolgozása, valamint a munkavállalók ezírányú képzése, fejlesztése  a  vezető feladata.


Az átalakítást a munkavállaló az egyéni készségei függvényében előrelépési lehetőségként vagy munkahelyvesztés fenyegetettségeként élheti meg. A változásokat megelőzően az egész szervezetnek kell információval rendelkeznie (vagy magának a stratégiaalkotásnak a részesévé lennie), hogy értelmezni tudja saját helyét, saját szerepét az új struktúrában. 


Azt a szempontot is érdemes figyelembe venni, hogy a rugalmas foglalkoztatás ugyan jelentős mértékben elősegítheti a munka és családi feladatok összeegyeztethetőségét, ugyanakkor szükségessé teszi a különböző életterületek közötti határok felállítását és fenntartását. 

Az atipikus foglalkoztatás kialakítását rendszerelméleti megközelítéssel kell megtervezni, mivel a szervezeten belül nagyon eltérő tapasztalatú, készségű, habitusú munkavállalók dolgoznak és az adott ember egyéni értelmezési szintjén kell tudni közvetíteni a szervezeti változások okait. 

 A közvetlenül érintett munkatársakat éppen ezért fel kell készíteni az atipikus foglalkoztatási formával járó munkaszervezési, életvezetési változásokra és azok kezelésére.

Fontos, hogy a munkatársak tisztában legyenek e foglalkoztatási forma előnyeivel, hátrányaival és képesek legyenek menedzselni a változással járó folyamatot. Az atipikus foglalkoztatások egyik fontos kritériuma a szervezetnek és működésének ismerete, ezért érdekelt a cég abban, hogy munkatársait megtartóan vigye végig a stratégiai váltáson (tudatos tervezéssel, szervezetbe ágyazással, az új helyzethez szükséges kommunikációval, technikai tudással, 


Alapvető a megfelelo HR rendszerek kialakítása,  fejlett informatikai eszközök alkalmazása, támogatás biztosítása a tavmunkaban, illetve az otthon dolgozó kirekesztésének elkerülése, jól definiált folyamatok kialakítása, az erintettek motiváltságának megteremtese es fenntartása, a megfelelő emberek kiválasztása, mivel az atipikus munka nem minden személyiségtípus számára megfelelő., fontos az igenyek es elvarasok vilagos megfogalmazasa.


Nincsenek megjegyzések: