ghghjhj

2018. december 20., csütörtök

Nők a vidékfejlesztésben

A környékbeli gazdaságok női vezetőinek sikerei jó példák arra, hogy a kemény munka milyen eredményes lehet, a nők családi gazdaságokban végzett kiemelkedő tevékenysége pedig erősíti a nőkkel szembeni sztereotípiák lerombolását is

Ezen gazdaságok bemutatása kiváló alkalom a sajátos szakmákban, helyi hagyományokat felélesztő vállalkozásokban, helyi adottságokra alapuló gazdálkodásban és új szolgáltatási formákban a nők számára is kínálkozó lehetőségek kiemelése, a már sikeresen megvalósított, működő jó gyakorlatok bemutatása, terjesztése.

A látogatásokon részt vevő több gyermekes édesanyák pedig jó példát láthattak a vidéki életformára, annak gondjaira, örömeire, a vidéki gazdaságokban, családi vállalkozásokban dolgozó nők sikereire.

Büszkék vagyunk annak a környékbeli sajtmanufaktúrának a női vezetőjére, mely helyi adottságokat felélesztő, helyi adottságokon alapuló vállalkozás. A családi gazdaság jó példa a nők vidékfejlesztésben, térségfejlesztésben, gazdaság-fejlesztésben elfoglalt helyére. A manufaktúra a kezdetektől fogva családi vállalkozásként működik, így a család minden tagja kiveszi a részét a mindennapi feladatokból. A sajtüzem folyamatosan üzemel a családi birtokon, mellette lovardával, valódi falusi élményekkel, rendezvény lehetőségekkel és szálláshelyekkel várják a látogatókat. 

Érdekes bemutatót láthattunk egy bakonyi kis faluban is, ahol a vezető hölgy férjével és családjával családi gazdaságot hozott létre. Növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. Fontos számukra, hogy a föld, amin gazdálkodnak egre gazdagabb legyen, értékeit az utókor számára is megőrizze. A gazdálkodás során figyelmet fordítanak az itt élő vadállatok és növények, valamint a hagyományos tájkép megőrzésére is.

Értékes munkát végez egy arborétum és borászat első női tulajdonosa is. Ő pont azért költözött Budapestről vidékre, hogy könnyebben össze tudja egyeztetni a munkát és a magánéletét. A környék lakóinak munkát tudnak biztosítani parkjukban, nyáron főleg az atipikus foglalkoztatást részesítik előnyben.

A családi gazdaságok elképzelhetetlenek a nők részvétele nélkül, hiszen odaadásukra és gondoskodó munkájukra szükség van a vidék sérülékeny egyensúlyának megőrzésében

Ezen gazdaságok megismerése feltárta a nők társadalmi és gazdasági szerepvállalásában rejlő lehetőségeket és előnyöket, melyek helyi bemutatása hozzájárul a társadalmi sztereotípiák lebontásához, a nők és férfiak változó szerepeinek tudatosításához is. Bemutatja a nők gazdasági életben való szerepvállalásának széles területeit, ahol önálló döntésekkel és családi összefogással a család és munka összhangja is sikerrel megteremthető.

Nincsenek megjegyzések: