ghghjhj

2018. október 15., hétfő

Visszatérés a munka világába - felkészülés a “dolgozó anya” szerepre

A család, a gyermek születése nagy öröm, a kisgyermek felcsereperédének követése az egyik legcsodálatosabb dolog. Van olyan édesanya, aki akár két gyermek születése között is munkába áll, de sokan  huzamosabb ideig otthon maradnak a gyermekekkel. Gyakoribb, hogy az édesanya nem megy vissza dolgozni a kisgyermek születése után, vagy két gyermek születése között, így sok-sok  évet  tölt a munka világától távol. 

Ez idő alatt megváltozik viselkedésünk, megváltozik a fontossági sorrend, a saját  karrierépítés gyakran háttérbe szorulhat. Ha van munkahely, ahová esetleg vissza akarunk térni, kissé tartunk az eltelt idő alatt ott történt változásoktól. Ha új munka után nézünk, szeretnénk  határozott fellépéssel,  önbizalommal telve indulni az új útnak. 

Döntéseinket, viselkedésünket sok minden befolyásolja -  családi viszonyok, szülői példa, önérvényesítési igényünk és vágyaink, álmaink éppúgy, mint anyagi lehetőségeink.

Az anyaság mindig prioritás, de nem szabad megfeledkeznünk közben magunkról sem. 

Minél több szerepben tudunk kiteljesedni, annál összetettebb lesz a személyiségünk, és annál erősebbnek, magabiztosabbnak érezzük magunkat. Ha hajlamosak vagyunk több évet egyhuzamban otthon tölteni a gyermekeinkkel, akkor az anyaságban  tudunk a legjobban kiteljesedni. Ez lehet családi példa is. Sokszor a munkahely nem ad elegendő sikerélményt, viszont  az anya szerep sok örömmel járhat. Számos esetben   a saját édesanyánkat utánozzuk, vagy ellenazonosulunk, amikor mindent máshogy csinálunk, mint ahogy otthon láttuk.

Nagyon fontos, hogy  harmóniát tudjunk teremteni a munka és a család között, ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsük a munka világába való visszatérésnél a sokszor kialakuló  feszültséget.

Sokan úgy érzik,  hogy ez a két terület gátolja egymás működését.

Sok édesanya attól is fél, hogy a korábbi munkahelyén édesanyaként már másként állnak hozzá, ezért a dolgozó anyuka úgy érzi, hogy erőn felül kell teljesítenie, ha meg akarja tartani a pozícióját. Ezek többnyire nem valós félelmek, de mindenképpen megéri leülni a főnökünkkel, hogy beszéljünk az aggodalmainkról. Érdemes tanácsadásra is járni, hogy rálássunk,  mi okozza valójában az önbizalom és a határozottság hiányát.

Ha csak egyetlen szerepre építjük az életünket, például az anyaságra, az túl kockázatos. Azért jó minél több területen helyt állni és kibontakozni, mert ha csak egy szerepre fókuszálunk és az esetleg „kiesik” (felnőnek a gyermekek), akkor az egész életünk összeomlik, mert nem tudunk másba kapaszkodni. Gondot okozhat a párkapcsolatunkban is, ha csak az anyaságra koncentrálunk, amennyiben a férjünk annak idején egy olyan nőbe szeretett bele, aki pörgős életet élt, akivel jöttek, mentek, utazgattak, aztán a gyerekek érkezésével a határozott, energikus nőből egy állandóan otthonülő és fáradt édesanya válik.

Hiába találta meg önmagát valaki nagyszerűen az anyaságban és a gyermekek körüli teendőkben, egy idő után, ahogy egyre nagyobbak a gyerekek, a tevékenységek nagy része érvényét veszti, vagy egyszerűen az édesanya kénytelen újra dolgozni, ami viszont addigra már egy teljesen ismeretlen tereppé válik az otthon töltött évek során. Mindez ahhoz vezet, hogy a nő nem találja a helyét a világban, nem képes magabiztosan képviselni magát, akár még depressziós is lehet. 

A legideálisabb az,  ha egy anyuka sosem feledkezik meg teljesen a gyermekek érkezése előtti életéről, ehhez azonban az kell, hogy a szereptortából nagyobb szelet jusson az én-időnek.

Szerencsére számos megoldás létezik, ami segíti a visszatérést a munkába.

Nyitnunk kell, hogy ne csak a játszótereken ill. a mama-baba programokon tudjunk magabiztosan mozogni.

Segít, ha felvesszük a kapcsolatot a régi kollégákkal, ha meglátogatjuk  őket a munkahelyen, ha  találkozunk olyan anyukákkal, akik már elkezdtek újra dolgozni. Kezdjünk el úgy öltözni, ahogyan még a dolgozó éveinkben is tettük. Vásároljunk új, munkábajárós ruhákat, ha megtehetjük!Menjünk el fodrászhoz, körmöshöz, járjunk el edzeni! 

Ha elégedettek vagyunk a külsőnkkel, jóval magabiztosabb lesz a fellépésünk a visszatéréskor is. 

Az évek során megkopott tudást is igyekezzünk pótolni: sok továbbképzés, nyelvtanfolyam, előadás  léteznek, ahol ki-ki megtalálja a szakterületének megfelelő felkészítést. 

Ez is anya szerep, de kicsit más! 

Tudatosan készüljünk a “dolgozó anya” szerepre, hiszen ha így teszünk, akkor sokkal zökkenőmentesebb lesz az első pár hét a munkahelyünkön, ráadásul a gyermekeinket sem zavarja meg az átállás, ha azt érzik, hogy az édesanyjuk boldog és kiegyensúlyozott.


Nincsenek megjegyzések: