ghghjhj

2017. augusztus 29., kedd

Művészetterápiás Csoportfoglalkozás

Digitális önkifejezés gyerekszemmel





Az EFOP-1.2.1-15 Védőháló a családokért a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesületével című sikeres pályázatunknak köszönhetően az idei évben ismét lehetőség nyílt arra, hogy olyan programokat valósítunk meg a nyári szünetben, melyek értéket s élményt nyújtanak gyermekek számára.

Az általunk meghirdetett nyári foglalkozásra nagyon sokan jelentkeztek, így a  Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete idén két alkalommal  szervezett művészetterápiás csoportfoglalkozást serdülők számára, melynek helyszínét közvetlenül a Balaton parton elhelyezkedő Horgásztanya biztosította.

A művészetterápia, mint csoportfoglalkozás, többféle technikával, módszerrel történhet, melynek középpontjában a szavak nélküli kifejezés áll. A foglalkozáson résztvevő gyerekek kisebb csoportokban dolgoztak együtt és egy általuk választott témát kellett videó kamera használatával egy rövid kisfilmen keresztül bemutatniuk. Téma szempontjából széles választék állt rendelkezésükre, ha csak magára a csodás helyszínre, vagy a Zöldjárat által tartott oktató roadshowra gondolunk. Jártunk a szoborparkban, készítettünk boomos hangfelvételeket, használtunk csúszkát, akciókamerát és készítettünk lassított felvételeket is.

Célunk volt, hogy ebben a pár napban az általunk kiadott feladatok segítségével fejlesszük a gyerekek kreativitását,  problémamegoldó készségüket, erősítsük önbizalmukat. Miközben megismerkedtünk a videózás olyan alapfogalmaival, mint a kompozíció, a képkivágás, vagy a harmadoló rács szerepe a gyerekek dolgozni kezdtek az alapszintű videós eszközökkel, felhasználva a megtanult videokészítési technikákat. A gyerekek folyamatosan gyűjtötték az anyagokat, melyekből  a csoportfoglalkozás utolsó napjára összeállt a mestermunka.




Az önkifejezés-élményfeldolgozás-kreativitás-képességfejlesztés-személyiségfejlesztés ötös egysége mindig egy magasabb szintre juthat a foglalkozások során, és egymást erősítve, kiegészítve hatnak az egyén gondolkodására, érzelmeinek kezelésére, önmaga megismerésére.
A közös munka, tanulás során egyre jobban összekovácsolódott a csapat, a felhőtlen jókedv, a vidámság került a középpontba. Az önfeledt szórakozás, a kötetlen beszélgetések, ismerkedések, az érdekes programok biztosították a kellemes kikapcsolódást a gyermekek számára.


Ha nézitek a mestermunkákat,  ne várjatok egyből filmfesztiválra nevezhető alkotásokat, de azért ezekben a  kis munkákban tetten lehet érni a azokat a fontos elemeket, amik megkülönböztetik ezeket a videókat azoktól, amiket a művészetterápiás csoportfoglalkozás előtt készítettek volna a gyerekek!


Balatonalmádi fagyizó(k) - videó



"A biciklirablás" - videó




Balaton


A bicikli zsonglőr



Az almádi Horgásztanya












Nincsenek megjegyzések: