ghghjhj

VÉDŐHÁLÓ A CSALÁDOKÉRT PROJEKT“Védőháló a családokért a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesületével”

(EFOP-1.2.1-15-2016-00625)

A magyar lakosság száma 1981 óta gyorsuló ütemben csökken, ami mára már veszélyezteti a hosszú távú gazdasági stabilitást. Ezért elodázhatatlan, hogy mielőbb kezeljük azokat a problémákat, amelyek akadályozzák a gyermekvállalást, veszélyeztetik a családok stabilitását, és a családok krízishelyzetbe kerülése miatt további terheket rónak az állami költségvetésre és az ellátó rendszerekre. A hátrányos helyzet kialakulásának leghatékonyabb módja a megelőzés: a családnak, mint a társadalmi védőháló legelemibb alkotóelemének megerősítése.
Többéves, utánkövetéses kutatások eredményei azt mutatják, Magyarország népessége rossz fizikai és mentális állapotban van, ami számos tényezőre vezethető vissza. Ezek között jelentős helyet foglalnak el a családi, párkapcsolati problémák köre, amelyek kihatnak a gyermekek és fiatalok mentális és fizikális állapotára. Az életkilátások romlása befolyásolja a munkaképességet, a foglalkoztathatóságot is. Ugyanakkor a statisztikák arra is rávilágítanak, hogy a házasságban, családban élés az életminőségre, az életkilátásokra pozitívabb hatással van, mint bármely más együttélési forma, és ezen túlmenően a gyermekvállalásra is pozitívan hat. Egyértelmű, hogy az egészségesebb és hosszabb ideig élő népesség, amelynél így egyúttal az aktív, produktív időszak is tovább tart, a társadalmi fenntarthatóság megteremtéséhez is kedvezőbben járul hozzá.

Mindezeket figyelembe véve határozta meg a Magyarország Kormánya azokat a fejlesztési irányokat, amelyek részben a krízishelyzetek megelőzését szolgálják, részben pedig hozzájárulnak a válságok miatt hátrányos helyzetbe került személyek újbóli felzárkózásához.
Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében, a családi kohézió erősítését elősegítő programok megvalósítására született a “Védőháló a családokért” című  felhívás, alapítványok, egyesületek, nonprofit Kft-k és Rt-k együttműködésével olyan programok megvalósítására, amelyek az általuk elérhető környezetben a családokat és a családok közösségeit erősítik. Ennek eredményeképpen a társadalomban újra megerősödhet, általánossá válhat a családbarát értékrend.

Ezekhez a célokhoz kapcsolódik szorosan az 1988. óta működő Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete, amely megalakulása óta igyekszik élménydús programokkal, rendezvényekkel, előadásokkal adományosztással, közösség összetartó programokkal hozzájárulni tagcsaládjai és a helyi, balatonalmádi és Veszprém megyei lakosok életéhez.

Tevékenységeik együttesen magukba foglalják a családi, szülői, életvezetési és egészségfejlesztési, valamint mentális egészséggel összefüggő támogató szolgáltatásokat, és a foglalkoztatást, elhelyezkedést segítő személyre szabott tréningeket. Családbarát jellegű kezdeményezések, programok szervezésével, támogató és tanácsadó szolgáltatások, valamint (formális és informális) képzések, csoportfoglalkozások útján erősítik a helyi közösségek tagjai közötti összefogást, a családok közötti szolidaritást, a harmonikus családi élet, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés fontosságának tudatosítását.

A három éves megvalósítási időszakra összeállított programjaik közt szerepelnek tanácsadások (egyéni, kiscsoportos munkaerő-piaci és esélyegyenlőségi, valamint álláskeresési tanácsadás), képzések (Személyes hatékonyság növelése, Eredményes internet kommunikáció, Digitális írástudás fejlesztése, agykontroll különböző korcsoportoknak), E-learning tananyag fejlesztés (Életvezetés, életvitelbeli kompetenciafejlesztés, pszichowellness szociális képességfejlesztő tréning, konfliktuskezelés és kommunikáció gyermekes családoknak), kiscsoportos foglalkozások keretében baba-mama torna, nagycsoportos foglalkozások (művészetterápiás foglalkozás serdülőknek, párkapcsolati égépítő program, valamint Több generációs sportnap és Workshopok.


PROGRAMOK:Nincsenek megjegyzések: